Categoriearchief: tips

Trouwring aan de linker of rechterhand?

Aan welke hand ga jij je trouwring dragen links of rechts?

Het geloof bepaalt voor veel mensen aan welke hand zij de trouwring zullen dragen links of rechts. Bij de katholieke kerk dragen ze de trouwring aan de linker hand om de ringvinger, en bij de meeste andere geloven dragen ze de  trouwring aan de rechterhand om de ringvinger.

trouwringen

Tip draag de ring aan je linkerhand!

Als het de dragers niet uitmaakt raad ik aan om de trouwring links te dragen, de meeste mensen zijn namelijk rechtshandig. Je gebruikt je rechterhand dan ook vaker, waardoor de ring sneller zal beschadigen. Ook geef je mensen je rechterhand, wat soms onprettig kan zijn wanneer de handdruk erg stevig is…

Maar het blijft natuurlijk helemaal jullie persoonlijke beslissing aan welke hand jullie je trouwring gaat dragen. Veel succes met jullie keuzes en het uitzoeken van jullie ringen.

Wat is mijn ringmaat, hoe opmeten?

De makkelijkste manier om de ringmaat te bepalen is om van een goed passende en nog ronde ring de binnenmaat te meten.
Natuurlijk wel een ring die om de vinger past waar u de ringmaat van wil hebben.

Iedere vinger heeft zijn eigen maat en het komt maar weinig voor dat je vingers links en rechts hetzelfde zijn.

Als je bijvoorbeeld de maat van een trouwring wit weten dan kunt je als je een schuifmaat hebt, hiermee de ring aan de binnenzijde opmeten. In Nederland is de binnenmaat van de ring in mm de meest gebruikte manier om de ringmaat aan te duiden.
Bij deze ring is de maat 17.47 mm afgerond 17.5. mm

Hoe bepaal ik mijn ringmaatAls u geen schuifmaat heeft, kunt ook de ring op een liniaal leggen en het aantal millimeters
tellen dat u in de ring ziet. Dit is dan uw ringmaat.
Wat is mijn ringmaat!

Dan nog wat extra Tips, voor bij het bepalen van je ringmaat!

Ik raad aan om voordat je een ring ergens besteld je vinger te laten opmeten bij een juwelier of goudsmid, wel even aangeven of het voor een smalle of brede ring is.

 

Niet alle juweliers en goudsmeden hebben de zelfde ringenstok/ ringmaten.
Als je de maat bij de ene juwelier op laat meten dan kan het dus zo zijn dat het bij de andere juwelier of goudsmid net even anders is!
Ik raad dan ook aan als je, je ringmaat bij een andere juwelier of goudsmid laat opmeten. Om de ringmaat extra te laten opmeten met een schuifmaat (zie afbeelding) zodat je de exacte ringmaat krijgt zonder afwijkingen. Dit kan je dan doorgeven aan de genen die de ringen gaat maken.

Ook de breedte van de ring bepaald een deel van de ringmaat, bij een brede ring kan er namelijk zo een halve tot hele maat verschil zitten ten opzichte van een smalle ring.

En dan is de maat natuurlijk ook afhankelijk van wat je zelf fijn vindt, een strakke of een wat ruimere ring.

Conclusie

Als je een ring ergens gaat bestellen en je bent er niet helemaal zeker van wat de maat moet zijn. Laat je vinger dan op meten door de gene die je ring gaat maken, of stuur een ring op waarvan je zeker bent dat het de juiste ringmaat is.  Dan kan die gene jouw nieuwe ring exact op maat maken. En dan ben jij er zeker van dat jouw nieuwe ring goed zal zitten.

Aangeslagen zilver, verguld/ gedoubleerd zilver weer schoon/ mooi maken.

Ik kreeg laatst een zilveren vergulde speld waar een zwarte aanslag op zat/ doorheen kwam.
Dit had ik nog niet mee gemaakt! Poetsen deed weinig en teveel poetsen zou de goudlaag verwijderen. Waarschijnlijk had de klant een verhoogde zuurgraad van de huid door transpiratie. Sommige mensen hebben hier last van. Het komt soms ook voor bij stress, medicijngebruik of als je in aanraking komt met bepaalde schoonmaakmiddelen en dergelijke. Dan wordt zilver zwart en in dit geval verguld zilver.
Hier is mijn oplossing:
Als zilver of verguldzilver vuil is, kan het eerst worden schoongemaakt met een beetje zeepsop en een zachte borstel.
Als er dan nog aanslag op zit, dan kunt u het in een glazen of kunstof schaal of bakje plaatsen waarvan de bodem bedekt is met aluminiumfolie (of een aluminium bakje).
Doe hier een handje (ca 2 el) soda op en schenk er vervolgens water dat van de kook is overheen.
Leg het sieraad op het aluminiumfolie in de schaal. Na +/- 30 seconden zal de speld weer aanslag vrij zijn en zijn glans terug hebben. (Koud water kan ook, maar dit duurt veel langer.) Het sieraad kan met schoon water worden afgespoeld en met een zachte doek worden gedroogd. Krassen gaan er zo uiteraard niet uit.Eventueel kunt u dit herhalen.
Vergulde sieraden niet teveel poetsen met een poetsdoek, dan kan het laagje goud weggepoetst worden.
Er zijn ook speciale aluminiumplaten in de handel waar het aanslag mee verwijderd kan worden. Maar aluminiumfolie schijnt net zo goed te werken. Dit werkt ook bij zilveren bestek en dergelijke.
Hier een filmpje van het schoonmaak proces.

HaraldDesign draagt geen verantwoordelijkheid voor het resultaat van dit schoonmaakproces en kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.