Wat is mijn ringmaat, hoe opmeten?

De makkelijkste manier om de ringmaat te bepalen is om van een goed passende en nog ronde ring de binnenmaat te meten.
Natuurlijk wel een ring die om de vinger past waar u de ringmaat van wil hebben.

Iedere vinger heeft zijn eigen maat en het komt maar weinig voor dat je vingers links en rechts hetzelfde zijn.

Als je bijvoorbeeld de maat van een trouwring wit weten dan kunt je als je een schuifmaat hebt, hiermee de ring aan de binnenzijde opmeten. In Nederland is de binnenmaat van de ring in mm de meest gebruikte manier om de ringmaat aan te duiden.
Bij deze ring is de maat 17.47 mm afgerond 17.5. mm

Hoe bepaal ik mijn ringmaatAls u geen schuifmaat heeft, kunt ook de ring op een liniaal leggen en het aantal millimeters
tellen dat u in de ring ziet. Dit is dan uw ringmaat.
Wat is mijn ringmaat!

Dan nog wat extra Tips, voor bij het bepalen van je ringmaat!

Ik raad aan om voordat je een ring ergens besteld je vinger te laten opmeten bij een juwelier of goudsmid, wel even aangeven of het voor een smalle of brede ring is.

 

Niet alle juweliers en goudsmeden hebben de zelfde ringenstok/ ringmaten.
Als je de maat bij de ene juwelier op laat meten dan kan het dus zo zijn dat het bij de andere juwelier of goudsmid net even anders is!
Ik raad dan ook aan als je, je ringmaat bij een andere juwelier of goudsmid laat opmeten. Om de ringmaat extra te laten opmeten met een schuifmaat (zie afbeelding) zodat je de exacte ringmaat krijgt zonder afwijkingen. Dit kan je dan doorgeven aan de genen die de ringen gaat maken.

Ook de breedte van de ring bepaald een deel van de ringmaat, bij een brede ring kan er namelijk zo een halve tot hele maat verschil zitten ten opzichte van een smalle ring.

En dan is de maat natuurlijk ook afhankelijk van wat je zelf fijn vindt, een strakke of een wat ruimere ring.

Conclusie

Als je een ring ergens gaat bestellen en je bent er niet helemaal zeker van wat de maat moet zijn. Laat je vinger dan op meten door de gene die je ring gaat maken, of stuur een ring op waarvan je zeker bent dat het de juiste ringmaat is.  Dan kan die gene jouw nieuwe ring exact op maat maken. En dan ben jij er zeker van dat jouw nieuwe ring goed zal zitten.